Výroční zpráva 2020 (Trénink s COVID-19)

Víceúčelové hřiště Řícmanice – květen 2020

Rok 2020 byl z velké části poznamenán děním kolem pandemie viru SARS-CoV 2. V březnu se zcela uzavřela všechna sportoviště, v květnu a červnu bylo možné trénovat postupně venku od 10 do 100 osob, později také uvnitř. Na podzim však přišla druhá vlna pandemie a v polovině října se opět všechna sporotviště uzavřela.

I přes tuto situaci a na základě pravidel vládních restrikcí, sportovní klub KODOKAI BRNO z.s. zajistil v roce 2020 sportovní vyžití v podobě 225 tréninkových hodin. Jen v období květen-srpen klub nabídl přes 40 hodin tréninkových jednotek ve venkovních prostorech a přes 30 hodin on-line tréninků (viz Příloha č.1 – Online tréninky).

Během léta proběhlo víkendové soustředění ve spolupráci s klubem Karate Global a týdenní karate tábor pro děti s SVČ Domeček. V září se rozběhlo trénování naplno, nicméně v říjnu nás přibrzdila druhá vlna pandemie COVID-19. I přesto klub zajistil pro silné jádro závodníků v době říjen-prosinec 2020 až 48 tréninkových hodin v dojo Babice nad Svitavou.  

Rok 2020 byl  prioritně naplněn vzdělávacími kurzy trenérů a asistentů. Všichni absolvovali základní školení k prodloužení platnosti licencí. Petra Štenclová, Dana Konopčíková a Vít Štencel navíc absolvovali kurzy spirální stabilizace páteře pod vedením MUDr. R. Smíška a MUDr. K. Smíškové. Vít Štencel získal licenci II.třídy trenéra a svou závěrečnou prací “Biomechanika v KARATE” úspěšně ukončil studium na UK FTVS. Po absolvování 64 hodin školení v centru spirální stabilizace páteře získal licenci trenéra metody SPS. Rozběhla se tak úzká spolupráce s centrem spirální stabilizace v Brně a společností Sport Mentor, která nabízí on-line kurzy pro rodiče a trenéry.   

Největším úspěchem roku 2020 bylo složení zkoušek našeho Sushi Sempaie MUDr. Tomáše Gabriela, který tak získal titul Sushi Sensei. Gratulujeme a těšíme se na rok 2021 plný japonských kulinářských zážitků. 

Sportovci KODOKAI BRNO z.s. se v roce 2020 účastnili několika turnajů s výsledkem 10 zlatých, 15 stříbrných a 15 bronzových medailí (viz. níže):

  • Novoroční turnaj SKIF, Hradec Králové
  • SKIF Ruše Cup, Slovinsko
  • 1.kolo Poháru talentů GojuRyu, Brno
  • 7. soustředění talentované mládeže Moravy a Slezska
  • Mistrovství ČR SKIF, Hradec Králové
  • 1.kolo Národního poháru žáků ČSKe, Olomouc

Klub má v současné době 88 členů, z toho 71 členů z řad mládeže ve věku do 18 let.

Roky následující pak nepochybně ponesou následky COVID-19 a to ať zdravotní, ekonomické či psychologické a sociální. Vzájemná izolace lidí, práce bez přímého kontaktu, online systémy, které sice zastanou práci, ale nenahradí živé mezilidské styky.

Jednou z možností, jak napravit vzniklé škody a předejít přetrvávání jejich následků, je posílení pobytu v kolektivu, zaměřeném na společnou činnost, společný cíl. Takový kolektiv nabízí sport a zvlášť jeho některé druhy. Ty druhy, které vyžadují směs individuálního a kolektivního výkonu. Ty, které vyžadují řád, ale také pěstují pokoru.

Sport obecně pak posiluje protilátkovou i buněčnou imunitní reaktivitu organismu. Ta pravděpodobně rovněž utrpí mezilidskou izolací, třebaže v krátkodobém hledisku je tato izolace nutná. Společně se znažíme dlouhodobý negativní vliv pandemie viru SARS-CoV 2 minimalizovat.

Příloha č.1 – Online tréninky

Kromě vedení klubových tréninků se trenéři KODOKAI BRNO z.s. podíleli na účasti i vedení mezinárodních tréninků (např. LBD Live Session SKIF Great Britan)

V neposlední řadě nabídl klub KODOKAI BRNO z.s. několik online tréninkových jednotek vlastním členům:

#1 KODOKAI Tabata

#2a Karate Tabata
#2b 1.kolo Karate Tabata

#3 Statická Tabata
#4 Funny Tabata
Makáme v přírodě
Heian Shodan
Zákadní techniky
Heian Sandan
Nácvik Heian Sandan
Základní kopy
Kumite Tabata

Příloha č.2 – výsledky

DatumTurnajZávodníkZlatoStříbroBronz
12.01.2020Novoroční Turnaj HKGregůrek Adam1  
  Richter Jakub 1 
  Nilaš Štěpán  2
  Beránek Filip  1
  Konopčík Matyáš1  
  Kellerová Natálie111
  Kellerová Lucie 1 
  Štenclová Natálie1  
  Suchyňová Kristýna2  
15.02.2020Ruše Cup – Slovinsko (43rd SKIF Tournament)Štenclová Tereza 1 
  Slávik Michal1  
  Štencel Vít1  
  Konopčíková Dana 1 
01.03.20201. kolo poháru talentů GojuRyu 2020Hudlický Jan 11
  Kellerová Lucie 
  Heršálek Václav 21
  Konopčíková Karolína12 
13.09.2020Mistrovství ČR SKIF 2020, HKSuchyňová Kristýna 21
  Štenclová Natálie  1
  Kellerová Natálie  2
  Beránková Barbora  1
  Konopčík Matyáš1  
  Vacek-Veselý Matěj 
  Slabý Tomáš  1
  Štencel Vít 1 
  Suchyňa Martin 1 
  Gabriel Tomáš 1 
SUMA101515
SUMA40